8/2/08

การตรวจสอบคุณภาพภายในของผลมังคุดโดยวิธีการไม่ทำลายด้วยวิธี NIR Spectroscopy

NONDESTRUCTIVE DETERMINATION OF QUALITY OF MANGOSTEEN USING NEAR INFRARED (NIR) SPECTROSCOPY

บทคัดย่อ
ปริญญานิพนธ์ฉบับนี้ เป็นการวิจัยเกี่ยวกับการตรวจสอบคุณภาพภายในของผลมังคุดโดยไม่ทำลายด้วยวิธี NIR Spectroscopy จากการศึกษาการทดลองพบว่า วิธี NIR Spectroscopy ไม่สามารถแยกผลมังคุดที่มีลักษณะเป็นเนื้อแก้วออกจากเนื้อปกติได้ แต่สามารถตรวจสอบความแน่นเนื้อของผลมังคุดที่แรง 30 N ด้วยค่า Hardness (r = 0.92, SEE = 0.879, SEP = 1.016, Bias = 3.905E-15) และค่า Degree of Elasticity (r = 0.92, SEE = 0.077, SEP = 0.076, Bias = 3.706E-16) และยังพบว่ามังคุดจะไม่เกิดจุดคลาก (Yield Point) ที่แรงกระทำไม่เกิน 10 N

ABSTRACT
This paper presents a research which was to investigate the quality of mangosteens by nondestructive evaluation using near-infrared (NIR) spectroscopy. It was found that near-infrared (NIR) spectroscopy was not able to separate the defected mangosteens from the good ones, but their texture properties can be detectable with two parameters. The first parameter is the hardness at 30 N forces, the results showed that the multiple correlation coefficient (R) is 0.92, the standard error of estimate (SEE) is 0.879 N/mm, the standard error of prediction (SEP) is 1.016 N/mm and the bias is 3.906*10-15 N/mm. The second parameter is the degree of elasticity, the results showed that the values are 0.92, 0.077, 0.076 and 3.706*10-16, respectively. According to the plate compression test, the mangosteens have not reached the bioyield point when the forces were not exceeded 10 N forces.
Google
 

Relate Post